Municipi

Festes i Esdeveniments: El 16 i 17 de gener se celebren en honor a San Honorato i Sant Antoni. Les festes patronals se celebren de l’11 al 15 d’agost en honor de San José i Sant Agustí.
Situació: En la carretera que, per Castell de Castells i Parcent, porta d’Alcoi a Dénia 88 Km d’Alacant i a 53 Km de Benidorm.
Visita al municipi: El vessant de solana del *Cavall Verd és més abrupta i seca que la que dona al Vall de Laguar. L’ascensió és difícil. Una altra excursió ens porta a la Penya de l’Altar, creuant el Corral de *Parrús, fins al cim de 890 m d’altitud.
Comarca: LA MARINA ALTA
Quilòmetres a la capital: 88 Km.
Altitud: 314 m.s.n.m
Informació
Benigembla és un de pobles més recòndits de la província d’Alacant. Emplaçat al costat del curs del riu Xaló/Gorgos quan aquest està encaixonat entre les Serres del Cavall Verd i el Carrascal de Parcent. Encara que Castell de Castells és el primer poble de la Vall del Pop, Benigembla és el primer que ens trobem amb l’agricultura típica de la Vall: vinya, tarongers i antics rius-raus on s’assecava la pansa que s’embarcava per Dénia a tota Europa. És un poble sobre terreny pla, als peus de la Serra del Cavall Verd, dedicat fonamentalment a l’agricultura de cítrics.
Gastronomia: Arròs amb fesols i penques, coques.
Artesania: Cabassos de palma.
Monuments: Església parroquial, Mur del Riu.
Gastronomia
Coca amb pebrera i tomaca

Ingredients:
- 1 quilo i mig de farina de blat.
- 1 quilo de tomaques.
- Mig quilo de pimentons.
- Dotze grans d’all.
- Un decilitre d’oli d’oliva.
- Sal.
Preparació:
- Es posa farina en un bol, amb sal, aigua, llevat. Mesclar els ingredients i anar afegint l’oli d’oliva sense deixar de pastar. Es deixa reposar. És ratlla la tomaca i es trosseja el pimentó en parts molt xicotetes.
- En una paella amb oli d’oliva es frigen la tomaca, els pimentons i finalment se li afigen els alls tallats en làmines.
- Sobre una llanda de bordes altes, es formen les coques, d’un centímetre de gruix i es posa la fritada sobre elles. Es fiquen en el forn durant una hora aproximadament.
- Antigament les dones solien portar les seues coques al forner local, qui les cuinaria en forns de llenya tradicional. Aquesta pràctica era coneguda com anar a girar. Les dones les solien portar les safates amb les coques a la fleca als seus caps.
Coca de Molletes

Ingredients:
Per a la coca:
- Una tasseta i mitja d’oli d’oliva
- Una tasseta i mitja de vi blanc.
- Un pessic de sal.
- Una culleradeta de bicarbonat
- Dos gots de farina.
Per a les molletes:
- Un terç de tasseta d’oli d’oliva i una culleradeta de vi blanc.
- Sal
- Un got de farina
Preparació:
Passos Recepta de Molletes:
- Seguir els passos per a fer la coca: La massa de la base ha de ser el mes fina possible, ja que ha de quedar cruixent, per a suportar les molletes de dalt que són més denses, i és el contrast el que li dona gràcia a aquesta coca.
- Amb els ingredients per a les molletes es fa una massa blaneta amb la qual es fabricaren les molletes que aniran per damunt de la coca donant-li aquest aspecte característic perquè queden soltes i buides.
Variants/ Trucs /Secrets:
La popular coca de molletes és una recepta sorprenent per la seua senzillesa i inesperada textura sobre la base de molt pocs ingredients.
Forma part de la tradició alacantina més popular i es fa per a excursions tan típiques com la peregrinació des d’Alacant a la Santa Faç, les fogueres de Sant Joan, etc.
Coca de sardines

Ingredients:
- Farina, 300 *gr. amb llevat.
- Oli d’oliva, 9 cullerades.
- Aigua, 1 got tèbia.
- Sardines, Dotze.
- Pebre roig, 2 cullerades.
- Ceba, 5 dents.
- Julivert, abundant picat.
- Sal, al gust.
Preparació:
- En un bol mesclem la farina amb 4 cullerades d’oli, l’aigua i un polsim de sal.
- Pastem fins que la mescla estiga compacta i deixem reposar tapat en un lloc temperat durant almenys mitja hora.
- Mentre netegem les sardines llevant-los els caps i els budells i l’espina central, les obrim per la meitat i les reservem.
- Una vegada la massa estiga al punt l’estenem sobre una font enfarinada, col·loquem damunt les sardines en forma de ventall i les assaonem.
- Piquem els alls i el julivert i el repartim per damunt de les sardines, empolvorem el pebre roig i acabem regant amb l’oli restant.
- Ho introduïm en el forn recalfat a temperatura mitjana-baixa uns 40 minuts
Arròs caldós amb fesols, cards i naps

Ingredients:
Per a 4 persones:
- 200 g de fesols blancs posats en remull el dia anterior
- 400 g de garreta de porc;
- 1 mà de porc:
- 100 g de cansalada sense salar
- 4 botifarres de ceba
- 1 blanc
- 4 naps xicotets
- 350 g d’arròs
- Safrà i sal.
Preparació:
- Col·locar els fesols en olla al foc amb uns 3 litres d’aigua, la carn de porc, la mà, la cansalada, el blanc i els naps i deixar coure a foc lent afegint la sal a mitja cocció.
- Si es fa en olla express es necessitaran uns 30 minuts, si és en olla tradicional calcular almenys hora i mitja. Traure del caldo les carns. Deixar-los refredar una mica abans de tallar-los a trossos perquè no es desfacen.
- Quan no quede en l’olla més que els fesols i els naps amb el caldo, s’afig el safrà i l’arròs i es cou a foc mitjà durant uns 20 minuts. A mitjan cocció afegir les carns trossejades i les botifarres de ceba senceres per a evitar que es desfacen.
- És important recordar que aquest és un plat fort, típic d’hivern i que ha de quedar caldós, per la qual cosa convé abans de tirar l’arròs observar com caminem de caldo i si fora necessari afegir una mica d’aigua calenta, abans d’incorporar-ho
Coca farcida

Ingredients:
1 kg. de farina.
1/2 l. d’oli.
1/2 kg. cebes.
1/2 kg. de tomaques madures.
125 gr. tronc de tonyina en salaó.
250 gr. pésols.
1 ou dur.
20 gr. sal.
bicarbonat.
oli.
Preparació:
Racions : 4
- Mesclar en un recipient la farina, la sal i el bicarbonat. Escaldar amb l’oli calent. Si la massa quedara seca, afegir aigua bullint.
- Per a preparar la samfaina cal sofregir les cebes, les tomaques i afegir els pésols i la tonyina esmicolada.
- El tronc de tonyina es dessala prèviament durant tres hores canviant-li l’aigua. Quan estiga tot sofregit afegir un ou dur tallat en trossos xicotets.
- Estendre una capa de massa sobre la safata del forn prèviament oliada. Col·locar sobre ella la samfaina i cobrir amb una altra capa de massa.
- Enfornar fins que daure.