Municipi

Otros

Informació d'interes

Festes i Esdeveniments: El 16 i 17 de gener se celebren en honor a San Honorato i Sant Antoni. Les festes patronals se celebren de l’11 al 15 d’agost en honor de San José i Sant Agustí.

Situació: En la carretera que, per Castell de Castells i Parcent, porta d’Alcoi a Dénia 88 Km d’Alacant i a 53 Km de Benidorm.

Visita al municipi: El vessant de solana del *Cavall Verd és més abrupta i seca que la que dona al Vall de Laguar. L’ascensió és difícil. Una altra excursió ens porta a la Penya de l’Altar, creuant el Corral de *Parrús, fins al cim de 890 m d’altitud.

Comarca: LA MARINA ALTA

Quilòmetres a la capital: 88 Km.

Altitud: 314 m.s.n.m

Informació

Benigembla és un de pobles més recòndits de la província d’Alacant. Emplaçat al costat del curs del riu Xaló/Gorgos quan aquest està encaixonat entre les Serres del Cavall Verd i el Carrascal de Parcent. Encara que Castell de Castells és el primer poble de la Vall del Pop, Benigembla és el primer que ens trobem amb l’agricultura típica de la Vall: vinya, tarongers i antics rius-raus on s’assecava la pansa que s’embarcava per Dénia a tota Europa. És un poble sobre terreny pla, als peus de la Serra del Cavall Verd, dedicat fonamentalment a l’agricultura de cítrics.

Gastronomia: Arròs amb fesols i penques, coques.

Artesania: Cabassos de palma.

Monuments: Església parroquial, Mur del Riu.

Gastronomia

Coca amb pebrera i tomaca

Ingredients:

  • 1 quilo i mig de farina de blat.
  • 1 quilo de tomaques.
  • Mig quilo de pimentons.
  • Dotze grans d’all.
  • Un decilitre d’oli d’oliva.
  • Sal.

Preparació:

  1. Es posa farina en un bol, amb sal, aigua, llevat. Mesclar els ingredients i anar afegint l’oli d’oliva sense deixar de pastar. Es deixa reposar. És ratlla la tomaca i es trosseja el pimentó en parts molt xicotetes.
  2. En una paella amb oli d’oliva es frigen la tomaca, els pimentons i finalment se li afigen els alls tallats en làmines.
  3. Sobre una llanda de bordes altes, es formen les coques, d’un centímetre de gruix i es posa la fritada sobre elles. Es fiquen en el forn durant una hora aproximadament.
  4. Antigament les dones solien portar les seues coques al forner local, qui les cuinaria en forns de llenya tradicional. Aquesta pràctica era coneguda com anar a girar. Les dones les solien portar les safates amb les coques a la fleca als seus caps.

Coca de Molletes

Ingredients:

Per a la coca:

  • Una tasseta i mitja d’oli d’oliva
  • Una tasseta i mitja de vi blanc.
  • Un pessic de sal.
  • Una culleradeta de bicarbonat
  • Dos gots de farina.

Per a les molletes:

  • Un terç de tasseta d’oli d’oliva i una  culleradeta de vi blanc.
  • Sal
  • Un got de farina

Preparació:

Passos Recepta de Molletes:

  1. Seguir els passos per a fer la coca: La massa de la base ha de ser el mes fina possible, ja que ha de quedar cruixent, per a suportar les molletes de dalt que són més denses, i és el contrast el que li dona gràcia a aquesta coca.
  2. Amb els ingredients per a les molletes es fa una massa blaneta amb la qual es fabricaren les molletes que aniran per damunt de la coca donant-li aquest aspecte característic perquè queden soltes i buides.

Variants/ Trucs /Secrets:

La popular coca de molletes és una recepta sorprenent per la seua senzillesa i inesperada textura sobre la base de molt pocs ingredients.

Forma part de la tradició alacantina més popular i es fa per a excursions tan típiques com la peregrinació des d’Alacant a la Santa Faç, les fogueres de Sant Joan, etc.

Coca de sardines

Ingredients:

  • Farina, 300 *gr. amb llevat.
  • Oli d’oliva, 9 cullerades.
  • Aigua, 1 got tèbia.
  • Sardines, Dotze.
  • Pebre roig, 2 cullerades.
  • Ceba, 5 dents.
  • Julivert, abundant picat.
  • Sal, al gust.

Preparació:

  1. En un bol mesclem la farina amb 4 cullerades d’oli, l’aigua i un polsim de sal.
  2. Pastem fins que la mescla estiga compacta i deixem reposar tapat en un lloc temperat durant almenys mitja hora.
  3. Mentre netegem les sardines llevant-los els caps i els budells i l’espina central, les obrim per la meitat i les reservem.
  4. Una vegada la massa estiga al punt l’estenem sobre una font enfarinada, col·loquem damunt les sardines en forma de ventall i les assaonem.
  5. Piquem els alls i el julivert i el repartim per damunt de les sardines, empolvorem el pebre roig i acabem regant amb l’oli restant.
  6. Ho introduïm en el forn recalfat a temperatura mitjana-baixa uns 40 minuts

Arròs caldós amb fesols, cards i naps

Ingredients:

Per a 4 persones:

  • 200 g de fesols blancs posats en remull el dia anterior
  • 400 g de garreta de porc;
  • 1 mà de porc:
  • 100 g de cansalada sense salar
  • 4 botifarres de ceba
  • 1 blanc
  • 4 naps xicotets
  • 350 g d’arròs
  • Safrà i sal.

Preparació:

  1. Col·locar els fesols en olla al foc amb uns 3 litres d’aigua, la carn de porc, la mà, la cansalada, el blanc i els naps i deixar coure a foc lent afegint la sal a mitja cocció.
  2. Si es fa en olla express es necessitaran uns 30 minuts, si és en olla tradicional calcular almenys hora i mitja. Traure del caldo les carns. Deixar-los refredar una mica abans de tallar-los a trossos perquè no es desfacen.
  3. Quan no quede en l’olla més que els fesols i els naps amb el caldo, s’afig el safrà i l’arròs i es cou a foc mitjà durant uns 20 minuts. A mitjan cocció afegir les carns trossejades i les botifarres de ceba senceres per a evitar que es desfacen.
  4. És important recordar que aquest és un plat fort, típic d’hivern i que ha de quedar caldós, per la qual cosa convé abans de tirar l’arròs observar com caminem de caldo i si fora necessari afegir una mica d’aigua calenta, abans d’incorporar-ho

Coca farcida

Ingredients:

1 kg. de farina.
1/2 l. d’oli.
1/2 kg. cebes.
1/2 kg. de tomaques madures.
125 gr. tronc de tonyina en salaó.
250 gr. pésols.
1 ou dur.
20 gr. sal.
bicarbonat.
oli.

Preparació:

Racions : 4

  1. Mesclar en un recipient la farina, la sal i el bicarbonat. Escaldar amb l’oli calent. Si la massa quedara seca, afegir aigua bullint.
  2. Per a preparar la samfaina cal sofregir les cebes, les tomaques i afegir els pésols i la tonyina esmicolada.
  3. El tronc de tonyina es dessala prèviament durant tres hores canviant-li l’aigua. Quan estiga tot sofregit afegir un ou dur tallat en trossos xicotets.
  4. Estendre una capa de massa sobre la safata del forn prèviament oliada. Col·locar sobre ella la samfaina i cobrir amb una altra capa de massa.
  5. Enfornar fins que daure.